“När en människa har sorg är det viktigt att man får i sig vatten, och tröst. I tre veckor klarar man sig på det, utan att dö, men de två sakerna måste man få i sig. Tröst och vatten”.

2017 drog Ana i nödbromsen, det fanns inget annat val trots framgångarna med debuten.

Tröst och vatten är titeln på Ana Diaz nya album. Det är en berättelse om en en fågel utan sång, en batterilös Duracellkanin som sjönk ner i sorgens hav. Hon ställde sig frågan: Varför är jag inte glad? Jag borde vara glad. Det gick ju bra? P3 Guld och Grammisnomineringar, publikhav som sjöng hennes låtar, det gick verkligen bra. Det är ett album med ett tydligt tema, så som man ofta gjorde förr, när det fick lov att ta tid.

 

“Jag tror jag försökte skriva det jag behövde höra. Jag försökte skriva mig själv hem igen”

Albumet växte fram parallellt med hennes eget sorgearbete, omedvetet. Intentionen var inte i första hand att skapa ett nytt album utan skrivandet var hennes ventil när hon stundvis orkade få ihop sig. En dag öppnade hon sin Dropbox och såg att där fanns ju musik, texter och skisser.

“I början låg jag bara still i sängen. Det var som att jag väntade in mig själv. Sen kom känslorna, framför allt sorg. Jag hade skapat ett monster till liv, där inga luckor fanns för att hämta andan. Jag minns att jag tänkte om bara denna buss kunde köra över mig så jag kan få vila. Jag förstod senare att jag ville få stopp på det som rullade så snabbt men inte visste hur”

“100”, som var den första singeln ifrån “Tröst och vatten”, släpptes våren 2019 och är en av låtarna som fanns i hennes Dropbox. En låt som sammanfattar en av sorgerna Ana bearbetade och en avskedsgåva till den kärleksrelation som precis tagit slut. Det varma mottagandet av “100” gav henne kraft att fortsätta berätta.

Det är något i vårt samhälle som hela tiden talar om för oss att vi är det vi gör. Vi människor har idéer om vad som ska göra oss lyckliga, en ny bil, den perfekta relationen, hus, bilar, karriär, massa hittepågrejer. Ana jobbade outtröttligt på, prestera mer, langade fram låtar, andades inte, flyttade runt i världen och någonstans i karusellens virrvarr medger hon att hon inte gav sig själv tiden att vila. Hon beskriver en konstant känsla av otillräcklighet och tiden innan som ett obarmhärtigt förhållningssätt till sig själv och sina behov. Det blev inte bättre av att röster runt omkring henne sa: - Det finns ett fönster, Ana och det kommer att stängas, du måste smida medan järnet är varmt. En ständig påminnelse om att det var bråttom. Då finns inte tid för paus.

När vi inte hörsammar våra kroppars signaler om att vi behöver vila, då löser den det själv igenom att tvinga oss att stanna upp, och motvilligt saktade Ana ner, började säga nej och bit för bit fick hon öva på något av det kanske svåraste för oss människor, att bli vår egen bästis.

Vatten, ett av orden i albumtiteln, hade en central roll i läkningsprocessen. Varje gång Ana kom i kontakt med vatten, lättade någonting inom henne. Hon grät, hon badade, höll händerna under vatten och vilade. Hennes syn på vatten som något mer än en kemisk beteckning förstärktes. Hon sökte på nätet, hittade citat av Bruce Lee som även han hade en speciell relation till vatten. Ana förklarar:

“Vatten är omhuldande, vatten var här innan oss, vi bor på en blå planet och stor del av våra kroppar består av vatten. Vatten är mjukt utan att vara någons bitch. Vatten är liv. Jag tror att om vatten kunde prata hade det sagt: det måste börja från dig, det kommer inte komma någon men du är den som du har väntat på, du ska vara din bästis”

Kroppen svarade och självtilliten ökade. Albumet blev klart.

“Tröst och vatten” är melankolisk, melodiös pop. Ett album som säger att sorg inte är nåt farligt och som inger hopp. Våga lita på livet.

Avslutningsvis,

“Jag älskar det bitterljuva. Det bitterljuva i att vi är här, att vi kommer dö och det är helt fantastiskt. Att det är tidsbestämt ger värde, det här livet kommer aldrig hända igen så öva på att vara i din kropp som du fått i detta livet. Bli din egen bästis, skratta och gråt, tro på tröst och vatten.”

“Tröst och vatten” släpps den 24 april på WINWIN Recordings/Sony Music

  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Spotify Ikon
  • Vit YouTube Ikon
  • Vit Instagram Ikon
  • emial